"Eind dit jaar discussie over gevolgen van de schuld?"

Premier Charles Michel (MR) sluit een schuldherschikking voor Griekenland niet uit, maar hij vindt dat Athene dan wel de drastische hervormingen moet uitvoeren dat het van de eurolanden opgelegd heeft gekregen. Michel zei dat in de Kamer, waar gedebatteerd is over de Griekse schuldencrisis.

De terugbetaling van de schulden in de tijd spreiden, de intresten bekijken: voor Michel kan daarover worden gepraat als Griekenland de hervormingen nauwgezet uitvoert. "Misschien zal er een openheid zijn op het einde van dit jaar om een discussie te hebben over de gevolgen van de schuld", zei hij in de Kamer.

De socialistische en groene oppositie kunnen de rigide besparingspolitiek van Europa niet smaken. "Wij zeggen dat Europa de foute en verkeerde recepten toepast", zegt SP.A-fractieleider Dirk Vandermaelen. "Die ultra besparingen, die werken niet. En dat wil men niet zien en dat wil men niet erkennen."

Bij de meerderheid is men niet onder de indruk. Fractieleider Patrick Dewael (Open VLD) heeft vooral kritiek op Syriza, die er volgens hem een potje van heeft gemaakt. "Wij trekken ons dat niet aan, wij pakken alleen maar de lusten maar wij passen voor de lasten. Dat gaat niet, en dan kan je een eurozone niet levend houden", hield hij de Kamerleden voor.

Ook Peter Dedecker (N-VA) vindt dat. Hij vindt dat de regering-Tsipras de hoop voor Grieken brutaal de kop heeft ingedrukt. "Syriza, dat is eigenlijk een alliantie ontstaan uit onder meer het neo-communistisch ecologisch links en een afsplitsing van de communistische partij van Griekenland. En ook de premier heeft zijn jeugd doorgebracht bij de Griekse communistische jeugd. Dat zijn geen normale partijen", weet hij.