"Game of thrones" kaapt 24 Emmy-nominaties weg

De Amerikaanse fantasyserie "Game of thrones" maakt kans op maar liefst 24 Emmy Awards, de belangrijkste televisieprijzen. De reeks is binnen de categorie "drama" genomineerd voor de hoofdonderscheiding en talloze subcategorieën. Opvallende afwezige bij de comedyreeksen is het populaire "The big bang theory".

HBO-product "Game of thrones" rijfde ook vorig jaar de meeste nominaties binnen. De serie dingt samen met "Mad men", "House of cards", "Better call Saul", "Downton Abbey", "Homeland" en "Orange is the new black" mee naar de prijs voor beste dramareeks. Vorig jaar ging die onderscheiding naar "Breaking bad". Als "Mad men" de prijs opnieuw wint, vestigt de reeks over de reclamewereld met een vijfde Emmy voor "beste drama" een nieuw record.

"Mad men" en "House of cards" zijn met 11 nominaties stevige concurrenten voor "Game of thrones". Deze drie reeksen maken kans op de prijzen voor beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol.

Opvallend: door een aanpassing van het reglement wordt "Orange is the new black" niet langer beschouwd als comedy. De serie moet vanaf dit jaar de competitie aangaan met de dramareeksen.

"Modern family" opnieuw bekroond?

In het comedygenre zijn dit de kanshebbers op de hoofdprijs: "Modern Family", "Louie," ''Silicon Valley," ''Transparent", ''Unbreakable Kimmy Schmidt", "Parks and recreation" en "Veep." "Modern Family" sleepte die onderscheiding al vijf keer in de wacht.

"Transparant", een serie van Amazon over een transseksuele vader en zijn gezin, is met 11 nominaties de grootste kanshebber op een Emmy binnen het comedygenre. "The big bang theory", de populaire reeks over vier nerdvrienden en hun knappe buurvrouw, is dit jaar noch voor de hoofdprijs noch in de nevencategorieën genomineerd.

De Emmy Awards worden op 20 september al voor de 67e keer uitgereikt in Los Angeles. Ongeveer 19.000 leden van de Academy for Television Arts & Sciences kiezen de winnaars.