"Schuldkwijtschelding niet verenigbaar met lidmaatschap eurozone"

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble heeft opnieuw geopperd dat Griekenland misschien beter (tijdelijk) uit de eurozone stapt. "Een schuldkwijtschelding dringt zich op, maar is niet verenigbaar met het lidmaatschap van de monetaire unie", verklaarde hij tegenover de Duitse radiozender Deutschlandfunk.

Hardliner Schäuble legde tijdens de zware onderhandelingen over Griekenland, afgelopen weekend, al het scenario van een tijdelijke grexit op tafel. Maar toen er na een marathonzitting van 17 uur alsnog een akkoord uit de bus kwam, klonk het dat een "grexit van de baan" was. 

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde intussen dat de schuldenlast voor Griekenland "onhoudbaar" is. Het bedrag dat Griekenland nodig heeft om financieel overeind te blijven, is de laatste twee weken gestegen van 60 naar 85 miljard euro. Vooral voor het herkapitaliseren van de banken", klonk het bij een bron van het IMF.

Een nieuwe geldinjectie kan voor het IMF enkel als de schulden worden herschikt of kwijtgescholden. De regels bepalen namelijk dat het IMF alleen geld mag uitlenen aan landen als die erin slagen om op een duurzame manier hun schulden af te bouwen.

Maar zo'n schuldkwijtschelding of -herschikking ligt vooral in Duitsland erg moeilijk. Schäuble erkent dat de problemen met Griekenland gigantische proporties hebben aangenomen. "Niemand weet hoe het zonder een schuldsanering verder zal verlopen, dat is de situatie", reageerde hij tegenover Deutschlandfunk. "Maar een schuldsanering  is niet mogelijk zolang Griekenland in de eurozone blijft. Toch is het misschien het beste voor Griekenland", aldus nog Schäuble, die dus opnieuw het idee van een tijdelijke grexit bovenhaalde.

Het goedkeuren van de EU-voorstellen door het Griekse parlement is voor Schäuble wel "een belangrijke stap voorwaarts", maar tegelijk waarschuwt hij voor "zware onderhandelingen over het nieuwe hulpprogramma". "We zullen onderhandelingen opstarten en inspanningen leveren, maar we moeten ons wel aan de regels houden", klinkt het waarschuwend.