"Wie privéhospitalisatie­verzekering afsluit, betaalt te veel aan premies"

Wie een hospitalisatieverzekering afsluit bij een privéverzekeraar, betaalt volgens de Vlaamse socialisten te veel aan premies. Een derde daarvan zou gaan naar administratiekosten en winstuitkering voor de aandeelhouders. De verzekeringssector pareert de kritiek en zegt dat privéverzekeringen meer te bieden hebben.

Uit cijfers moet blijken dat bij privéverzekeraars 34 procent van de premie niet aan de verzekerde toekomt, maar naar administratie en winstuitkering vloeit. "Dat is onaanvaardbaar hoog", hekelt Kamerlid Monica De Coninck (SP.A) in Het Laatste Nieuws. "Van de hospitalisatieverzekering bij de mutualiteiten gaat slechts 13 tot 15 procent naar de administratiekosten. Het kan dus echt wel met minder."

De verzekeringssector geeft toe dat ziekenfondsen goedkoper werken, maar een privéverzekeraar heeft ook meer te bieden, zegt Wauthier Robyns van Assuralia. "Ze gaan natuurlijk verder dan de verplichte ziekteverzekering. Naargelang de polis heb je recht op de terugbetaling van verzorging in eenpersoonskamers. En het kan heel ver gaan, tot zelfs de terugbetaling van inentingen wanneer je op reis vertrekt. Het is nogal logisch dat er meer inzit en dat het dan ook meer kost."

Bovendien nuanceert Robyns het cijfers van 34 procent. "Daar zit ook een vergrijzingsreserve in en dat geld komt de verzekerde ook toe."