Bedenker "Star wars" krijgt prestigieuze onderscheiding

Regisseur en filmproducent George Lucas is een van de laureaten van de prestigieuze Kennedyprijs, een culturele onderscheiding die jaarlijks wordt uitgereikt in de VS. Hij krijgt de prijs voor zijn "Star wars"-epos, dat een wereldwijd succes werd. Andere laureaten zijn onder meer de rockgroep Eagles en zangeres Carole King.
© Rue des Archives/DILTZ

Volgens de voorzitter van het Kennedycenter zijn de films van George Lucas (zie foto) "prachtige en epische avonturenverhalen die de wereld hebben verrijkt". De Kennedyprijzen gaan elk jaar naar verdienstelijke mensen in de culturele sector, als bekroning van hun hele carrière.

De eerste "Star wars"-film kwam uit in 1977 en bleek de start van het sciencefictiongenre op het witte doek en op televisie. Ook op het vlak van special effects speelde de "Star wars"-saga een baanbrekende rol. In september komt het zevende deel van de filmreeks in de zalen.

In totaal zet het Kennedycenter dit jaar zes artiesten in de bloemetjes. Naast George Lucas mogen ook rockgroep Eagles, singer-songwriter Carolien King en actrice Rita Moreno de onderscheiding in ontvangst nemen.

De officiële medailles worden door president Obama uitgereikt tijdens een gala-avond op 6 december. De ceremonie wordt op 29 december uitgezonden op de Amerikaanse televisiezender CBS.

ABACAUSA.COM