Britse minister maakte onbedoeld een "ruw gebaar"

Na de succesvolle afloop van de onderhandelingen over het kernprogramma van Iran, stak de Britse minister van Buitenlandse Zaken Phillip Hammond enthousiast zijn beide duimen omhoog. Dat had tot een diplomatiek incident kunnen leiden, want in Iran is het het equivalent van je middelvinger opsteken naar iemand.
Tijdens de groepsfoto stak Philip Hammond enthousiast zijn beide duimen op.

Na het succes van de onderhandelingen, volgde er uiteraard de traditionele groepsfoto. Om zijn enthousiasme te delen, maakte de Britse minister Phillip Hammond  het "two tumbs up" gebaar en stak hij zijn beide duimen omhoog.

In Groot-Brittannië en ook bij ons is dat het teken dat alles dik in orde is en zelfs prima voor elkaar.

Maar volgens specialisten in lichaamstaal in verschillende culturen, heeft het teken niet overal die gunstige betekenis. In Iran staat het gelijk met je middelvinger naar iemand uitsteken, als teken dat je hem verwenst of zelfs dat hij dood kan vallen. 

Ook in Irak heeft het die betekenis, en Iraakse burgers staken vaak hun duim op naar de Amerikaanse troepen. Wat ze daarmee bedoelden, of ze de troepen wilden steunen, of hen net flink beledigd hadden, wisten alleen de mensen die hun duim omhoog staken. Ook in Rusland en Griekenland heeft het gebaar een negatieve betekenis.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif liet het evenwel niet aan zijn hart komen. Hij kon in tegendeel nog hartelijk lachen bij de groepsfoto (foto onder, uiterst links). 

lees ook