Dader van schietpartij in filmzaal Aurora schuldig bevonden aan moord

James Holmes, de man die in 2012 in een bioscoop in het Amerikaanse Aurora (Colorado) 12 mensen doodschoot, is door het Amerikaanse gerecht schuldig bevonden aan moord. De twaalf juryleden in de stad Centennial, verwierpen daarmee de claim van de verdediging die stelde dat Holmes ontoerekeningsvatbaar was op het moment van de feiten.

De twaalf juryleden hebben anderhalve dag moeten beraadslagen om een antwoord te formuleren op de 166 aanklachten tegen Holmes. De schutter moest zich onder meer verantwoorden voor moord, poging tot moord en het bezit van wapens en explosieven.

Holmes was op 20 juli 2012 in Aurora tijdens de middernachtvertoning van de Batman-film "The dark knight rises" met een gasmasker en een kogelwerende vest de filmzaal binnengestormd. Hij opende het vuur. Twaalf mensen overleefden de schietpartij niet, zeventig anderen raakten gewond.

De verdediging van Holmes had ontoerekeningsvatbaarheid gepleit. De verdachte had eerder al mentale problemen gekend en had kort voor de schietpartij nog geprobeerd om een behandeling te krijgen, zo stelde de advocaat. Over de strafmaat zal pas op een later zitting beslist worden. Het openbaar ministerie vraagt de doodstraf.