Douane nam vorig jaar 19 ton drugs in beslag

De Belgische douane heeft vorig jaar in totaal 19 ton drugs in beslag genomen, 20 procent meer dan in 2013. Bijna de helft van drugsvangst bestond uit cannabis, vooral marihuana. De hoeveelheid onderschepte heroïne is sterk gedaald, in tegenstelling tot de cocaïnebuit, zo blijkt uit het jaarverslag van de overheidsdienst Financiën.

Vorig jaar werd in totaal ruim 9 ton cannabis ontdekt. Meer dan 8,5 ton daarvan was wiet (marihuana). Marihuana zit in stijgende lijn: in 2012 werd "maar" 4,9 ton marihuana onderschept.

 

Er werd ook ruim 8 ton cocaïne onderschept, aanzienlijk meer dan het jaar ervoor. In 2013 bedroeg de vangst ruim 4,7 ton, maar dat was toen wel een opmerkelijke daling ten opzichte van de meer dan 18 ton in 2012. Het grootste deel van de cocaïne werd in de haven van Antwerpen ontdekt. De heroïnevangst daalde wel gevoelig, tot 61 kilogram. In 2013 was dat nog meer dan een ton.

Behalve deze bekendere drugs is ook khat aan een opmars bezig. Van de oppeppende drug, verkregen uit het kauwen van bladeren, is ruim 1,5 ton in beslag genomen, een ruime stijging ten opzichte van de 629 kilo in 2013 .

Volgens Financiën zijn er minder grote vangsten genoteerd, maar zijn er wel meer dealers van gemiddeld niveau tegen de lamp gelopen, die 1 tot 5 kg verhandelen. De stijging van de hoeveelheid in beslag genomen drugs is ook te danken aan de verhoogde inzet van speurders, luidt het voorts.

© Newsteam / SWNS Group