ECB houdt rente ongewijzigd op 0,05 procent

De Europese Centrale bank laat het belangrijkste rentetarief ongewijzigd op het historisch lage 0,05 procent. Dat heeft de raad van bestuur van de ECB beslist.

Het gaat om de zogenoemde herfinancieringsrente: de rente die de banken betalen wanneer ze geld lenen bij de ECB en zo een invloedrijke parameter voor de financiële wereld. Ook de depositorente blijft ongewijzigd, op -0,2 procent. Die negatieve rente betekent dat de banken moeten betalen als ze overtollig geld bij de ECB stallen: ze krijgen minder terug dan wat ze storten.

Beide tarieven gingen voor het laatst in september vorig jaar naar beneden. De Amerikaanse centrale bankier Janet Yellen zei gisteren overigens dat de rente in de VS waarschijnlijk nog dit jaar omhoog gaat.

Om 14.30 uur geeft de Europese centrale bankier Mario Draghi meer uitleg over het rentebesluit. Daar zal naar verwachting de Griekse kwestie aan bod komen. Eerder op de dag meldde het financiële nieuwsagentschap Bloomberg immers dat de ECB de noodkredieten voor de Griekse banken niet verhoogt. De banken in Griekenland zijn al een tweetal weken gesloten en de geldafhalingen en het kapitaalverkeer is er beperkt.