ECB verhoogt noodsteun aan Griekse banken met 900 miljoen euro

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de noodhulp voor de Griekse banken met 900 miljoen euro. Dat heeft topman Mario Draghi bekendgemaakt. Of de banken opnieuw zullen opengaan, is echter verre van zeker.

Nadat de ECB in juni het plafond voor de noodkredieten voor de Griekse banken verschillende keren had opgetrokken, besliste ze eind juni om die noodkredieten te bevriezen. De noodsteun moet voorkomen dat de wankele Griekse banken bezwijken onder de bankrun, waarbij de Grieken -onzeker over de toekomst van hun land- massaal geld weghalen bij de banken.

Zonder de steun van de ECB kunnen de banken het hoofd niet langer boven water houden en om te vermijden dat ze helemaal kopje onder zouden gaan, werd eind juni dan ook beslist om de banken te sluiten en het maximumbedrag dat Grieken uit de muur kunnen halen, te beperken tot 60 euro per dag.

Maandag, na het moeizaam bereikte akkoord tussen Griekenland en de eurolanden, boog de ECB zich opnieuw over de kwestie. Maar witte rook kwam er toen niet, de ECB liet weten de stemming over het akkoord met Europa in het Griekse parlement af te wachten. Gisteravond laat kreeg dat akkoord groen licht in het Griekse parlement, weliswaar na een lang debat waarbij de Griekse premier Alexis Tsipras het zwaar te verduren kreeg van zijn eigen partij Syriza. Eerder op de dag had de Europese Commissie laten weten dat het 7 miljard euro zou vrijmaken voor een overbruggingskrediet.

Beide gebeurtenissen hebben de ECB blijkbaar al wat meer gerustgesteld, want vandaag besliste ze het bevriezen van de noodkredieten op te heffen en de noodsteun te verhogen met 900 miljoen euro. Verlossend nieuws voor de Griekse banken, die in hun overlevingsstrijd hard aandrongen op het verhogen van de steun. Maar of de banken nu opnieuw de deuren zullen openen, blijft koffiedik kijken. Dinsdag nog liet de Griekse premier Alexis Tsipras uitschijnen dat de banken mogelijk nog een maand gesloten blijven. 

Voor ECB-voorzitter Draghi bestaat er geen twijfel over dat de Griekse schuldenlast, die ongeveer 180 procent van het bbp bedraag, moet verlicht worden. Op de vraag van een journalist daarover antwoordde hij "uiteraard".