Electrabel wil komende 5 jaar meer dan 100 windmolens bouwen

Energieproducent Electrabel zet de komende jaren volop in op windenergie. Tegen 2020 wil het bedrijf meer dan 100 nieuwe windturbines bouwen op het land, wat overeenkomt met een verdubbeling van de huidige capaciteit.

"We gaan de komende 5 jaar evenveel windmolens bouwen als de voorbije 15 jaar het geval was", klinkt het bij Electrabel. Dit jaar nog zullen er 25 nieuwe windmolens in gebruik worden genomen, verdeeld over 5 parken in Vlaanderen en 2 in Wallonië. De volgende jaren zou het gaat om een twintigtal per jaar. Daarmee zou de capaciteit meer dan verdubbelen, van 180 megawatt (MW) vorig jaar naar 400 MW tegen 2020. Al die windmolens samen zouden evenveel stroom produceren als het verbruik van meer dan 200.000 gezinnen.

Om die windturbines te bouwen, is een investering van in totaal circa 400 miljoen euro nodig. Omdat Electrabel steeds met partners werkt (bijvoorbeeld intercommunales in Wind4Flanders en burgers in de coöperatieve Electrabel CoGreen), zou ongeveer de helft van dat bedrag voor rekening van Electrabel zijn.