Europa maakt weg vrij voor overbruggingskrediet van 7 miljard

De lidstaten van de Europese Unie hebben een principeakkoord bereikt over een overbruggingslening van 7 miljard euro voor Griekenland. Dat heeft de vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis aangekondigd. De besluitvormingsprocedure wordt morgen afgerond.
2012 Getty Images

De lidstaten bereikten op technisch niveau een principeakkoord over een overbruggingskrediet via het EFSM, een door de Europese begroting gedekt mechanisme dat geld ophaalt op de financiële markten en uitleent aan lidstaten in financiële moeilijkheden. Er wordt nu een schriftelijke procedure gelanceerd om het principeakkoord af te kloppen. Dat zou tegen morgenmiddag afgerond worden.

Zo zou Griekenland net op tijd de kredieten krijgen die het land nodig heeft om maandag 3,5 miljard euro terug te betalen aan de Europese Centrale Bank. Het euroland heeft intussen ook al een betalingsachterstand van ruim 2 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds opgelopen.

Griekenland heeft uitzicht op een nieuw steunprogramma dat tot 86 miljard euro aan leningen voor de komende drie jaren zou kunnen omvatten. Het kan echter nog weken duren vooraleer de onderhandelingen over dat programma afgerond zijn. Daarom is nu voorzien in een overbruggingslening. Die moet Athene binnen drie maanden terugbetalen met geld uit het nieuwe steunprogramma.

De onderhandelingen over het overbruggingskrediet waren politiek geladen, omdat de EFSM-lening ook door de niet-eurolanden gedekt zou moeten worden. Er is nu echter ingepland dat de niet-eurolanden beschermd worden tegen het risico dat Athene de lening niet zou terugbetalen. Daarvoor worden de winsten gebruikt die de Europese Centrale Bank haalde uit de aankoop van Griekse obligaties (SMP-programma).