Gestolen schilderijen van Rubens en Goya teruggebracht naar Deens kasteel

Twee gestolen schilderijen van de Vlaamse barokkunstenaar Peter Paul Rubens en de Spanjaard Francisco Goya zijn gisteren veilig teruggekeerd naar hun kasteel in Denemarken. Dat meldt het Britse persagentschap Reuters.
©TopFoto

De twee schilderijen van Rubens en Goya werden in 2008 gestolen uit het Voergaard kasteel in Noord-Jutland, in Denemarken. De dieven konden snel worden gevat en werden gestraft, maar ze gaven nooit de locatie van de kunstwerken prijs. Totdat een maand geleden de schilderijen opnieuw opdoken.

"Dat is wanneer het PET, de Deense veiligheids- en inlichtingendienst, ons contacteerde. Het PET vertelde ons dat de schilderijen zich in Kopenhagen bevonden", zo verklaart de voorzitter van het Voergaard kasteel Hans Jorgen Kaptain aan het Deense persbureau Ritzau.

"De Deense inlichtingendienst stuurde ons enkele foto's van de twee schilderijen, leunend tegen een matras. Ze zagen er zo authentiek uit dat wij durfden te geloven dat het om de originele schilderijen ging", voegt hij eraan toe.

Deense deskundigen controleerden al of de schilderijen ook daadwerkelijk overeenkomen met de periode waarin zowel Rubens als Goya als schilders actief waren. Nu is er nog een bevestiging van echtheid nodig van deskundigen uit het thuisland van de schilders. 

© DEA / G DAGLI ORTI - www.belgaimage.be

Meest gelezen