Gewezen Burkinese president Compaoré beschuldigd van hoogverraad

De volksvertegenwoordigers in het interim-parlement van Burkina Faso hebben de vroegere president Blaise Compaoré in beschuldiging gesteld voor hoogverraad. Het vroegere staatshoofd zal zich nu voor het hooggerechtshof moeten verantwoorden.

Compaoré was van 1987 tot 2014 aan de macht in Burkina Faso. Toen hij in oktober vorig jaar een grondwetswijziging wilde doorvoeren die een nieuwe ambtstermijn voor hem mogelijk moest maken, brak er protest uit in het land. Compaoré werd uiteindelijk gedwongen ontslag te nemen, en vluchtte naar Ivoorkust. Sindsdien wordt het land geleid door een overgangsregime.

De parlementsleden van het West-Afrikaanse eiland verwijten Compaoré nu dat hij met zijn grondwetswijziging "de democratische omschakeling" in Burkina Faso wilde afremmen.

Compaoré wordt verwezen naar het hooggerechtshof om zich te verantwoorden voor hoogverraad en inbreuk op de grondwet, zo vermeldt een resolutie die door de nationale transitieraad werd gestemd. 60 van de 63 parlementsleden hebben de tekst goedgekeurd.

Ook Luc Adolphe Tiao, gewezen eerste minister onder Compaoré, en zijn regering zullen zich voor het hooggerechtshof moeten verantwoorden.