Grote twijfels bij het akkoord over Griekenland - Karel Lannoo

Hoezeer we het ook zouden wensen, de Griekse financiële problemen zullen niet snel uit het nieuws zijn. Het akkoord bereikt tussen de landen van de eurozone stelt zeer strikte voorwaarden voor de nieuwe lening, en de schuldenlast blijft zeer hoog is. Griekenland ontsnapte aan de chaos, maar de terugkeer naar wat meer orde is nog niet voor morgen.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

In ruil voor geld komt voogdij door Brussel, dus minder onafhankelijkheid, het omgekeerde van wat Tsipras beoogde. Zijn partij is er zeker niet onverdeeld gelukkig mee. Voor de rest van de Unie een ‘déjà vu’?

Frustratie van de andere lidstaten

De raadsconclusies van de historische eurotop het voorbije weekend stellen strikte voorwaarden en controle op naleving door Brussel. Griekenland krijgt de volle lading voorwaarden, die op korte termijn moeten worden ingelost, vooraleer de financiering zal komen. Uit de lijst minimumvereisten klinkt de frustratie van de andere lidstaten over de manier waarop het land voorbije afspraken niet nagekomen is: pensioen- en belastinghervorming, verbetering in ambtenarij en juridische macht, privatiseringen, onafhankelijkheid van de statistische dienst. We hebben dit al eerder gezien. Lange besprekingen met Papandreou in Brussel in 2010-2011, nachtelijke zittingen in het Griekse parlement, en dan toch nog goedkeuring. Zal de naleving nu anders zijn? Ik betwijfel het.

'Take the money and run'

De Griekse regering had de keuze tussen pest en cholera, tussen nieuwe leningen van de eurogroep en verdere lasten, of een sterke verarming en enorme onzekerheid als gevolg van opschorting van betalingen van de internationale schuld. De EU had de voorkeur voor het eerste, ook vanuit de chaos die uit een grexit zou resulteren, maar was niet onverdeeld, gezien wat Schäuble herhaalde. De Griekse regering was ook niet onverdeeld, wat het best naar voren kwam in het terugtreden van Varoufakis. Maar wat is de waarde van een akkoord waar de eerste minister Tsipras publiekelijk niet achter staat? Het is hetzelfde als aan de overheidsadministratie zeggen ‘take the money and run’. Nog meer voogdij door Brussel zal tot het omgekeerde effect leiden, vermoed ik.

Eindelijk een publiek debat over Europa

De EU kan het best reageren met een duidelijk plan tot verdere integratie, en niet wachten tot weerom blijkt dat het niet werkt. Het hele debat over Griekenland had één duidelijk voordeel, de start van een Europese demos, een Europese publieke opinie over wat de EU wel en niet moet doen. Tsipras en zijn kompanen zijn er met hun halsstarrigheid in geslaagd in de hele EU een debat te creëren over minder of meer Europa, en welk Europa. De EU moet daarvan gebruik maken en een debat starten op alle niveaus over verdere veranderingen aan het EU-verdrag, om de constructiefouten te corrigeren, de besluitvorming te verbeteren en verantwoording te verhogen. Misschien kan Juncker of Tusk dat aan Varoufakis vragen?

(Karel Lannoo is directeur van het Centre for European Policy Studies (CEPS) .)

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.