Haven van Rotterdam verliest Russische miljoeneninvestering

De bouw van een grote Russische olieterminal in de haven van Rotterdam is geannuleerd. Vier jaar geleden werd de bouw aangekondigd, maar die gaat nu niet door omdat de Russische investeringsgroep Summa de financiering niet rond kreeg. Dat zou deels te maken hebben met de spanningen tussen Rusland en Europa.

Tijdens een bezoek aan Rusland had de Nederlandse premier Mark Rutte de deal ondertekend met de toenmalige president Dmitri Medvedev. Er werd overeengekomen om in de haven van Rotterdam een grote terminal te bouwen om 3 miljoen olie uit Rusland op te slaan om die vanuit Rotterdam te exporteren. De deal zou de Rotterdamse haven de komende 30 jaar zowat 700 miljoen euro opleveren. Daarvoor zou de haven wel 200 miljoen moeten investeren.

De deal ging aan het wankelen nadat vorig jaar de Nederlands-Zwitserse mede-investeerder Vitol (de grootste onafhankelijke oliehandelaar ter wereld) afgehaakt had. Daarnaast zou de handelsoorlog tussen Europa en Rusland naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne ook hebben meegespeeld. Door de embargo’s zouden Russische olieconcerns zich niet durven binden hebben aan een terminal in Rotterdam.

De haven van Rotterdam is de grootste olie-overslagplaats van Noordwest-Europa. Jaarlijks wordt er zo'n 100 miljoen ton ruwe aardolie aangevoerd uit Rusland, het Midden-Oosten en de Noordzee.

De ruwe olie wordt deels ter plekke geraffineerd, maar ook doorgepompt naar de Belgische en Duitse raffinaderijen.