Is drugsbaron "El Chapo" ondergedoken in Nederland?

26.000 mensen wonen er in de Nederlandse gemeente Ermelo en een van die 26.000 is de Mexicaanse drugsbaron Joaquin Guzmán, bijgenaamd "El Chapo". Dat is wat de lokale politie moet gedacht hebben toen de ontsnappingskoning werd opgemerkt in de provincie Gelderland.

De politie van Ermelo kreeg gisteren een tip binnen van drie jongens van tien en negen jaar . Zij meenden Guzmán gezien te hebben in hun gemeente. Een getinte man met een snor die uit een bus stapte, was voldoende om de politie in te schakelen. "Ik had het in de krant gelezen, hij leek er best veel op", zegt een van de jongens tegen Omroep Gelderland.

Het vooruitzicht om 3,5 miljoen euro rijker te worden - die premie looft de Mexicaanse overheid uit voor wie de gouden tip heeft die leidt naar zijn arrestatie - deed Peter (10), Lukas (10) en Laurence (9) erg professioneel handelen. Ze schreven het kenteken van het busje op en vervolgens belden ze de politie. "We wisten dat het een gevaarlijke man was, maar we vonden het niet zo heel eng."

De moeder van de 10-jarige Peter hechtte van in het begin geen geloof aan het verhaal. "Wat moet die man zo ver van huis? Zich hier in Ermelo verstoppen en dan langs de weg staan?", zegt ze. Maar de kinderen bleven overtuigd van hun gelijk. "Hij had dezelfde snor en hij rookte wiet, daar zijn we zeker van", kreeg ze van het drietal te horen. 

Politie gaat een kijkje nemen

Enkele lokale agenten namen het zekere voor het onzekere. Ze gingen naar de plaats waar de topcrimineel werd opgemerkt, maar daar werd de voortvluchtige drugsbaron niet aangetroffen. Hoewel er geen spoor was van de Mexicaan, is de politie vol lof over de actie van de drie kinderen. "Ze vonden het erg goed dat ze de nummerplaat hebben genoteerd. Daar denkt niet iedereen aan, voor kinderen van 10 jaar is dat wel knap", besluit Peters moeder.

Joaquin 'El Chapo' Guzman is alleszins gewaarschuwd. Mocht hij toch van plan zijn onder te duiken bij onze noorderburen, dan doet hij dat best niet in Ermelo. "Als we hem weer denken te zien, dan bellen we gewoon weer de politie", zeggen Peter, Lukas en Laurence.

lees ook