Italië kreunt onder loden zon

Italië heeft momenteel te lijden onder ongemeen hete temperaturen. In heel het land zijn de voorbije dagen temperaturen rond de 40 graden genoteerd, maar door de hoge luchtvochtigheid ligt de gevoelstemperatuur nog een stuk hoger. In 20 Italiaanse steden, onder meer Rome, Milaan, Firenze en Bologna, is een hittewaarschuwing van kracht.
Een bewaker bij de Villa Doria Pamphili in Rome.

In de Italiaanse steden is het momenteel drukkend warm. Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een rode stip -symbool voor het op een na hoogste alarm- toegekend aan meer dan 20 steden, waaronder Rome, Milaan, Firenze en Bologna. In een fabriek van autobouwer Maserati hebben arbeiders zelfs een tijdje het werk neergelegd.

Wie kan, zoekt zoveel mogelijk de kustgebieden op. Toeristen die zich toch nog in steden wagen, zoeken verkoeling in de fonteinen, onder meer aan de Spaanse Trappen in Rome (foto), of vervolgen hun weg in de schaduw. Terrasjes blijven leeg.

Ook de dieren hebben het moeilijk. Volgens de landbouwvereniging Coldiretti hebben de Italiaanse koeien sinds het begin van de maand al 50 miljoen liter melk minder geproduceerd. De kippen legden tot 10 procent minder eieren.

Extreem hoge gevoelstemperaturen

Vooral de hoge luchtvochtigheid maakt de hitte ondraaglijk, nog ondraaglijker dan tijdens de hittepiek van begin juli. Zo bedroeg de gevoelstemperatuur in Firenze gisteren 47 graden, terwijl het kwik 38 graden aangaf. Ook 's nachts blijft het drukkend warm, zelf op de noordelijke vlakten en aan de kust. In de regio Veneto werd een gevoelstemperatuur genoteerd van 42 graden, tegenover een werkelijke temperatuur van 36 graden.

Meteorologen hebben al gewaarschuwd: morgen begint de dag met temperaturen rond 38 à 40 graden. De voorlopige warmtepiek zou dit voor dit weekend zijn. Daarna volgen enkele koelere dagen, waarna de temperaturen opnieuw de hoogte in zouden schieten. Verwacht wordt dat de hittegolf tien dagen zal duren.