Jemenitische leger verdrijft Houthi-rebellen uit Aden

Het Jemenitische regeringsleger heeft grote delen van de Zuid-Jemenitische havenstad Aden heroverd op de Houthi-rebellen. Verschillende ministers van de regering in ballingschap zijn teruggekeerd naar Jemen en bevinden zich nu in een legerbasis vlakbij de op een na belangrijkste stad van het land.

Het regeringsleger en Zuid-Jemenitische milities zijn erin geslaagd de sjiitische Houthi's terug te drijven. Ze konden daarbij rekenen op de Saudische luchtmacht, die stellingen van de Houthi's bombardeert. Het regeringsleger controleert nu weer de luchthaven, de haven en een groot deel van het schiereiland waarop Aden is gelegen. Nochtans hadden de Verenigde Naties vorige week een humanitair staakt-het-vuren afgekondigd, maar in de praktijk wordt dat niet nageleefd.

Saudi-Arabië is een bondgenoot van de regering van president Abed Rabbuh Mansur Hadi. De soennitische Saudi's steunen hun geloofsgenoten in Jemen, tegen de sjiitische Houthi's, die door Iran zouden worden gesteund.

De herovering van Aden is mogelijk een keerpunt in de burgeroorlog in Jemen, die vorig jaar in september in alle hevigheid losbarstte nadat Houthi-rebellen vanuit het machtsbasis in het noorden van het land waren opgerukt naar de hoofdstad Sanaa. In maart moeide Saudi-Arabië zich in de burgeroorlog, en volgens de Verenigde Naties zijn sindsdien al meer dan 3.200 doden gevallen in Jemen.