Oekraïense rebellen "beveiligen"herdenking MH17

In het oosten van Oekraïne zijn een 100-tal rebellen aangekomen op de plaats waar morgen de eerste verjaardag wordt herdacht van het neerschieten van een Boeing van Malaysia Airlines. Daarbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders en 6 Belgen. Intussen duurt de onenigheid over de wenselijkheid van een internationaal tribunaal over vlucht MH17 onverminderd voort.

Morgen is het precies een jaar geleden dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines vanop Amsterdam Schiphol opsteeg en later boven het oosten van Oekraïne werd neergeschoten. Die Boeing 777 werd naar alle waarschijnlijkheid geraakt door een BUK-raket, maar tot op vandaag blijft het onduidelijk of die raketten door de pro-Russische rebellen dan wel door het Oekraïense leger is afgeschoten.

Morgen is er een herdenkingsplechtigheid in het oosten van Oekraïne. Vanmorgen kwamen de rebellen er aan met tien pantservoertuigen en een aantal vrachtwagens. Ze namen tactische posities in voor de beveiliging van de omgeving bij het herdenkingsmonument, dat net klaar is.

Volgens de burgemeester van het stadje Gravovo komen er morgen mogelijk enkele rebellenleiders naar de herdenking. De separatisten verwachten "mogelijke sabotage van groepen uit Oekraïne". Daarom kammen ze de omgeving met onder meer metaaldetectors uit, op zoek naar mijnen of andere explosieven.

De herdenking begint morgenochtend om 8.00 uur lokale tijd. Eerst is er een kerkdienst, gevolgd door een korte processie naar de rampplek. In Nederland zal er herdenking in besloten kring zijn in Nieuwegein en op de luchthaven van Schiphol.

"Tribunaal contraproductief"

De Russische president Vladimir Poetin heeft in een telefoongesprek met de Nederlandse premier Mark Rutte gezegd dat hij oproepen tot een internationaal tribunaal over het neerstorten van vlucht MH17 "contraproductief" vindt.

Rutte probeert zo'n tribunaal van de grond te krijgen. Ook België, Maleisië, Australië en Oekraïne zijn voor.

Intussen blijft de onduidelijkheid over de verantwoordelijkheid voor de ramp voortduren. De rebellen beschuldigen het Oekraïense leger, terwijl Kiev net de rebellen verantwoordelijk houdt. Die rebellen krijgen militaire steun vanuit Rusland.