Ook voor veel militairen hoeft het defilé niet meer

Voor veel militairen hoeft het militair defilé op de nationale feestdag niet meer, zegt de onafhankelijke legervakbond ACMP. Volgens Yves Huwart geeft het defilé de indruk dat alles prima verloopt bij het leger, terwijl de besparingen bij defensie "onhoudbaar" zijn.
Archieffoto

"Uiteraard zullen de militairen deelnemen aan het defilé, de vraag is enkel of ze zullen dat doen in hart en nieren", zegt Huwart. Hij wijst erop dat Defensie in een moeilijke budgettaire situatie zit.

"Wat vooral storend is, is dat men kleine besparingen tracht te doen bij het personeel. Ook grote besparingen door een verminderde rekrutering", zegt Huwart nog. Hij heeft zo zijn bedenkingen dat er "aan de andere zijde toch nog enorm veel geld besteedt aan zo'n defilé."

Het nationaal defilé van 21 juli lijkt dit jaar te starten onder een slecht gesternte. Gisteren nog lieten de politievakbonden weten dat ze niet willen meedoen vanwege de terreurdreiging. Vanmiddag heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de Kamer bevestigd dat de politie wel degelijk zal deelnemen aan het defilé. "Het is niet aan de vakbonden om te beslissen of dat al dan niet wordt georganiseerd, maar aan het politiemanagement", aldus Jambon.