Oorlogstelegram van Göring aan Hitler voor 55.000 dollar geveild

Het telegram dat Hermann Göring op 23 april 1945 naar Adolf Hitler stuurde en dat tot de definitieve breuk tussen de twee topnazi's heeft geleid, is in de VS voor 55.000 dollar (ruim 50.000 euro) onder de hamer gegaan.

Berlijn, eind april 1945. Voor de nazi's is WO II zo goed als verloren. In het westen rukken de geallieerden op, in het oosten naderen de Russen. Samen met verschillende hooggeplaatste nazi's heeft Adolf Hitler zich in zijn bunker in de Duitse hoofdstad teruggetrokken.

Hermann Göring is er niet bij. De leider van de Luftwaffe verblijft in Beieren waar hij de omsingeling van Berlijn met argusogen volgt. Sinds jaar en dag is hij de gedoodverfde opvolger van Hitler, maar door onderling wantrouwen is die positie aan het wankelen gegaan. Göring vreest dat andere topnazi's als Joseph Goebbels die wél in de buurt van Hitler zijn, de macht willen grijpen.

Op 23 april 1945 besluit Göring de führer een telegram te sturen. Daarin verzekert hij Hitler van zijn trouw, maar zegt hij tegelijk dat hij  de controle over het land overneemt àls hij tegen 22 uur niks van hem heeft vernomen. "Dan neem ik aan dat u niet langer vrij kunt handelen", schrijft hij.

Goebbels en anderen grijpen het telegram aan om Göring bij Hitler af te schilderen als een verrader. Met succes: Hitler laat zijn voormalige poulain arresteren in Beieren.

Het is dit telegram dat zeventig jaar later door een veilinghuis in de Amerikaanse staat Maryland te koop is aangeboden. Vooraf werd gehoopt op een opbrengst van 20.000 dollar (18.000 euro), maar het document ging uiteindelijk voor een veelvoud de deur uit. Liefst 55.000 dollar (ruim 50.000 euro) had een koper veil.