Pluto, de eenzaamheid van een dwergplaneet

De komst van ruimtesonde New Horizons plaatst Pluto in het centrum van de belangstelling. En wie in de spotlights terechtkomt, riskeert in het vizier te komen van Meme-makers. Ook Pluto ontsnapt niet aan die wetmatigheid van het internet. Tientallen mensen laten met behulp van de nieuwe foto's hun creativiteit de vrije loop. Het duurde 9 jaar om naar Pluto te reizen en het duurt 9 minuten om Pluto in tal van gedaantes te laten schitteren online. Rode draad in het verhaal? De eenzaamheid van een afgelegen dwergplaneet. Een dwergplaneet met een "hart".

In 2006 "degradeerde" Pluto van planeet naar dwergplaneet. Ook toen bleef de reactie niet uit.

Maar droefnis moet niet altijd centraal staan als Pluto ter sprake komt. In een creatieve handomdraai kan het zo over de nieuwe "Star Wars"-film gaan, of over de gelijknamige hond van Disney, of over Nyan Cat die al sinds 2011 de ruimte rondreist, of over Miley Cyrus en Donald Trump. En in dat gezelschap kan ook Kim Kardashian niet ontbreken.

lees ook