Rekenmodel helpt koppels bij gezinsplanning

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam hebben een voorspelmodel ontwikkeld dat koppels helpt hun gewenste gezinsgrootte te realiseren. Het model geeft aan op welke leeftijd van de vrouw een paar uiterlijk aan het krijgen van kinderen moet beginnen als het één, twee of drie kinderen wil.

Het model is ontwikkeld om koppels te helpen met het plannen van hun gezinsvorming. Tegenwoordig wachten de meeste paren veel langer dan vroeger met het krijgen van kinderen, en door pilgebruik kan de planning heel precies gebeuren. Het is naar verluidt de eerste keer dat een dergelijk voorspelmodel voor gezinsplanning is ontwikkeld.

Het model houdt rekening met het gewenste aantal kinderen, de sterkte van de kinderwens, en de vraag of het paar eventueel vruchtbaarheidsbehandelingen wil ondergaan. Als koppels bijvoorbeeld heel graag twee kinderen willen krijgen, en ze een grote kans van 90 procent willen hebben dat dit ook gaat lukken, moeten ze uiterlijk starten als de vrouw ongeveer 27 jaar is.

Als het paar van plan is om - indien nodig - IVF te gebruiken, hoeven ze pas op 31-jarige leeftijd te beginnen. Als het paar genoegen neemt met een lagere kans van 75 procent op 2 kinderen moeten ze op zijn laatst beginnen als de vrouw 34 jaar is, en 35 bij eventueel IVF-gebruik.

Starten op 23e

Paren die drie kinderen willen met een grote kans van 90 procent, moeten eraan beginnen op een leeftijd van 23 jaar, terwijl voor 1 kind gewacht kan worden tot de leeftijd van 32.

"Voor goede besluitvorming is het voor paren belangrijk om inzicht te hebben in de kansen dat ze de door hen gewenste gezinsgrootte ook gaan realiseren. En daarin voorzien de resultaten van het onderzoek", aldus onderzoeksleider Dik Habbema. De resultaten zijn gepubliceerd in het blad Human Reproduction.