Rookvrije stranden aan Belgische kust voorlopig niet aan de orde

De kans dat er binnenkort rookvrije zones op de Vlaamse stranden worden uitgebouwd, lijkt klein. Zowel op lokaal als op federaal niveau is er nog geen vraag daartoe ingediend, klinkt het. In buurland Frankrijk is er de jongste drie jaar in verschillende badplaatsen wel al een rookverbod van kracht.

Op 22 maart jongstleden werden in het kader van de Eneco Clean Beach Cup nog kilo's sigarettenpeuken opgeraapt van de Belgische stranden. De opruimactie focuste namelijk op de strijd tegen de peuk. De sigaret van het strand bannen, als preventieve maatregel, zou misschien nog beter zijn, maar dat lijkt nog niet meteen aan de orde in ons land.

"Het is alvast iets dat nog nooit geagendeerd is op ons kustburgemeesteroverleg", aldus voorzitter van dat overleg en burgemeester van Blankenberge Patrick De Klerck (Open VLD). Het bannen van de sigaretten is bovendien een federale materie en hoort in de portefeuille van Volksgezondheid. "Dit is inderdaad, voor zover wij weten, nog niet aan de orde in ons land. We hebben in ieder geval nog geen vraag gekregen daartoe", klinkt het op het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD).

In de Franse stad Nice bestaat er al een rookvrije zone sinds 2012. Onder meer Cannes, Saint-Malo en zelfs steden in het binnenland zoals Saint-Quentin, volgden dat voorbeeld. Ook in Australië, de Verenigde Staten en Canada is dit fenomeen reeds goed ingeburgerd.