Saudische koning laat publiek strand aan Franse Azurenkust afsluiten

De koninklijke familie van Saudi-Arabië komt weldra haar zomervakantie doorbrengen in hun villa aan de Franse Côte d'Azur en dat gaat niet zonder discussie. De Saudi's willen een aanpalend openbaar strand volledig laten afschermen en zijn zonder toelating begonnen met de werken. De plaatselijke overheid heeft de werken intussen laten stopzetten.
De Saudische koning Salman bin Abdoel Aziz

De koninklijke familie heeft een domein in Vallauris Golfe-Juan, een plaats tussen Cannes en Antibes. Probleem: langsheen de vakantievilla ligt een openbaar strandje. Vorige week vrijdag begonnen arbeiders er plots een betonnen plaat te gieten op het zand. Kennelijk in opdracht van de Saudische koning die om veiligheidsredenen zijn villa aan de Franse rivièra volledig wil laten afschermen.

Dat tot grote ergernis van de plaatselijke bewoners. Daniel Guilleminot getuigt in de krant "Nice Matin": "Het stof en het geluid verhinderen ons om te genieten van dit idyllische plaatsje. De werkmannen zeiden zelfs aan een dame dat ze nu nog snel moest profiteren van het strand want binnenkort zou dat niet meer mogelijk zijn."

Onmiddellijk werden de plaatselijke autoriteiten ingelicht en die lieten de werken gisteren stilleggen. "De eigenaar van de villa liet de werken uitvoeren nog voor er een akkoord was met de overheid. Er is nu geen enkele wettelijke basis om de toegang tot het publieke strand te verbieden", klinkt het.

Op dit moment zijn de gesprekken tussen de Franse en Saudische overheden nog volop bezig over hoe de veiligheid van de Saudische koninklijke familie kan gegarandeerd worden. Toch zal het strand tijdens het verblijf van de Saudische royals wellicht de hele tijd afgesloten zijn, laat de onderprefect van de streek verstaan. "We moeten nu nog bespreken hoe we veiligheid concreet gaan garanderen en wanneer we het strand kunnen teruggeven aan het publiek."

Het is overigens niet de eerste keer dat de komst van de Saudische koning tot problemen leidt. Zo'n twintig jaar geleden liet koning Fahd illegaal het strandpad afsluiten. Een Franse rechter dwong hem toen om het pad opnieuw te openen.