Snapchat gunt niet-moslims unieke blik op Mekka

Gelovigen in Mekka hebben niet-moslims een unieke en intieme blik gegeven op Mekka, tijdens één van de heiligste nachten van de Islam. Ze deden dat door beelden en video's te delen via Snapchat, een applicatie gespecialiseerd in het delen van foto's die na enkele seconden weer verdwijnen. Snapchat maakte speciaal een livestream aan waardoor bezoekers die zich op dat moment in Mekka bevonden de gebeurtenissen live de wereld in konden sturen.

Mekka, de geboorteplaats van de profeet Mohammed, is al eeuwen verboden toegang voor niet-moslims. De sociale media reus Snapchat bracht daar verandering in door niet-moslims een zeldzame blik te gunnen op één van de heiligste steden van de Islam.

Moslims konden maandag hun persoonlijke video's en foto's van de stad met de hele wereld delen met behulp van de verhaalfunctie van Snapchat. Die functie verzamelt en voegt al die beelden samen, waardoor de 100 miljoen Snapchat-gebruikers die foto's en video's konden bekijken. Het leverde unieke beelden op van de heilige stad.

Vrolijke sfeer

Het initiatief kwam van een online campagne, gelanceerd door duizenden moslims uit Saoedi-Arabië. Zij vonden dat het evenement in Mekka een livestream moest krijgen onder de hashtag "Mecca_live". Uiteindelijk werden er honderdduizenden tweets, foto's en beelden gedeeld via Twitter en Snapchat. De bezoekers wilden vooral aan de wereld laten zien hoe het is om de Kaaba te bezoeken, wat de tradities zijn, dat er een vrolijke sfeer heerst en wat de mensen op de beelden op dat moment doen.

Achteraf betuigden de moslims ook hun dank aan Snapchat voor het streamen van het evenement, zodat niet-moslims konden zien dat het islamitische geloof "vreedzaam" en "mooi" is. Volgens Topsy, een analytische website, werden sociale media vooral op maandagavond overspoeld door berichten.
 

Miljoenen moslims maken jaarlijks de reis naar Mekka om er het hoogtepunt van de heilige nacht van de Ramadan te vieren. De bevolking van de Saoedi-Arabische stad verdrievoudigt bijna tijdens de festiviteiten.