Waarom de nucleaire deal met Iran goed is voor onze peren - Geert Hoste

Ik vroeg aan mijn moeder wat ze van het akkoord vond tussen Griekenland en Europa enerzijds en de nucleaire consensus tussen de Verenigde Staten en Iran anderzijds. Ze haalde haar schouders op en antwoordde: ‘Ik heb last van mijn knieën’.

In gedachten stond ik voor een groot bord en gaf ik met grote armbewegingen
uitleg. Ik speelde hele wereldkaarten uit mijn zelfbedachte cultuurhistorische atlas na.

Het is doodsimpel

Kijk het zit zo, maalt het in mijn hoofd: terwijl Premier Michel en Angela Merkel in Brussel Griekenland probeerden aan boord te houden heeft Amerika in Wenen een nucleaire deal gesloten met Iran zodat de VS meer armslag kunnen krijgen in Syrië, om daar IS en Assad aan te pakken zodat Iran in het oosten een betere buffer kan vormen tegen Irak, zoals Turkije in het noorden. Daardoor kunnen de Saudies zich ongestoord storten op de Houthi’s in Jemen en kan President Obama de onderhandelingen tussen Israël en Palestina nieuw leven inblazen, zodat de druk op Egypte wat wegvalt, waardoor dit land zich kan focussen op buurland Libië om zo de zuidkust van de Middellandse zee beter te controleren, zodat de Afrikaanse bootvluchtelingen niet blijven binnenvallen in het geteisterde Griekenland en het worstelende Italië. Zo kunnen de zogenaamde reddingsboten van de verschillende Europese legers die nu in de Middellandse zee op missie zijn, teruggeroepen worden, waardoor Rusland iets rustiger zou moeten worden en de druk op de Krim en Oekraïne vermindert, en de NAVO de verouderde Oekraïense vloot kan moderniseren, waardoor er, door dat nieuw ontstane evenwicht van wederzijdse dreiging, waarschijnlijk een oplossing kan gevonden worden voor de crisis tussen Europa en Rusland. Dan kan de boycot worden afgeblazen en kunnen er binnen afzienbare tijd in Moskou en Sint Petersburg Vlaamse peren worden verkocht.

Mayonaise

Af en toe wissel ik ondertussen, in de stille kamer, een paar blikken met mijn minzaam lachende moeder. Haar beide handen rusten op de krant in haar schoot en ze vraagt: ‘Zijn ze er al uit wat ze met de Mayonaisewet gaan doen?’

(Geert Hoste is stand-up comedian.)

Meest gelezen