Ziekenhuizen rond de E17 gaan meer samenwerken

Drie ziekenhuizen uit Gent, Waregem en Kortrijk die aan de E17 liggen, gaan intensief samenwerken. "De netwerkovereenkomst 'E17' moet een toegankelijk en gediversifieerd zorgaanbod in Zuid-West-Vlaanderen en Midden-Oost-Vlaanderen verzekeren," luidt het.

AZ Maria Middelares Gent, O.L.V. Van Lourdes Waregem en AZ Groeninge Kortrijk werken al jaren samen, maar gaan dat de komende jaren nog meer doen.

In de ziekenhuizen werken alles opgeteld meer dan 450 artsen. Door de samenwerking moeten ze zich in de toekomst meer kunnen specialiseren, want elk van de drie ziekenhuizen krijgt zijn eigen specialiteiten.

Tegelijk zullen patiënten wel nog altijd terecht kunnen in het dichtstbijgelegen ziekenhuis. Maar als ze een specifiek probleem hebben, zullen ze worden doorverwezen naar het ziekenhuis met de meeste ervaring.

Financiering

Met de samenwerking willen de ziekenhuizen inspelen op de vernieuwde zorgfinanciering, legt Jan Deleu, algemeen directeur van AZ Groeninge Kortrijk uit. "Minister van Gezondheid Maggie De Block (Open VLD) sprak de wens uit voor meer samenwerking tussen de ziekenhuizen. Met deze netwerkovereenkomst spelen we hier proactief op in. Er zullen in de toekomst nog andere samenwerkingen volgen," aldus Deleu.

De samenwerking zal trouwens niet beperkt blijven tot medische activiteiten. Bijvoorbeeld ook groepsaankopen en het uitwisselen van ICT-ontwikkelingen behoren tot de mogelijkheden.