"Hij kon ten volle voor iets gaan en er ten volle van genieten"

In Antwerpen hebben honderden mensen de begrafenisplechtigheid van ondernemer André Leysen bijgewoond. De topondernemer overleed vorige week op 88-jarige leeftijd. Bij de aanwezigen onder anderen vicepremier Kris Peeters, voormalig Europees president Herman Van Rompuy, huidig VBO-ceo Pieter Timmermans, econoom Geert Noels en Antwerps havenbaas Eddy Bruyninckx.

Leysen werd niet alleen geroemd voor zijn bijdrage aan het Belgische en bij uitbreiding Europese bedrijfsleven, maar ook om de manier waarop hij omging met de ziekte van Parkinson, waar hij al geruime tijd aan leed. "Hij zag zijn 'sympathieke ziekte', zoals hij het noemde, als een uitdaging", klonk het in een danktekst. "Hij dacht: alles wordt moeilijker, maar dan zal ik me maar gewoon nog harder moeten inspannen."

Zoon Christian Leysen, zelf voorzitter van de AXE-groep en van de Antwerp Management School, roemde zijn vader als "iemand die ten volle voor iets kon gaan, maar er vervolgens ook ten volle kon van genieten". "En als er één boodschap van hem mij zal bijblijven, is het dat je moet leren uit het verleden om aan een betere toekomst te kunnen bouwen", zei hij. "Dat paste hij zowel maatschappelijk, zakelijk als persoonlijk toe."

André Leysen had zelf voor een afscheidsplechtigheid in de kathedraal van zijn geboortestad gekozen, een gebouw dat hij "de mooiste gothische kathedraal ter wereld" vond.