Akkoord over overbruggingskrediet van 7 miljard voor Griekenland

De 28 landen van de Europese Unie zijn het eens over een overbruggingskrediet van 7 miljard euro voor Griekenland. Dat heeft de vicevoorzitter van de Europese Commissie, Valdis Dombrovskis, bekend gemaakt.

Gisteren bereikten de lidstaten op technisch niveau al een principeakkoord over een overbruggingskrediet via het EFSM, een door de Europese begroting gedekt mechanisme dat geld ophaalt op de financiële markten en uitleent aan lidstaten in financiële moeilijkheden.

Het geld zou maandag in Griekenland kunnen zijn, waardoor het land net op tijd 3,5 miljard euro kan terugbetalen aan de Europese Centrale Bank. Het euroland heeft intussen ook al een betalingsachterstand van ruim 2 miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds opgelopen.

Griekenland heeft uitzicht op een nieuw steunprogramma dat tot 86 miljard euro aan leningen voor de komende drie jaren zou kunnen omvatten. Het kan echter nog weken duren vooraleer de onderhandelingen over dat programma afgerond zijn. Daarom is nu voorzien in een overbruggingslening.