Australië onthult monument voor slachtoffers MH17

De Australische premier Tony Abbott heeft in de federale hoofdstad Canberra een herdenkingsplaat onthuld voor de slachtoffers van de neergeschoten vlucht MH17 van Malaysia Airlines. De Boeing 777 is precies een jaar geleden uit de lucht gehaald boven het oosten van Oekraïne.

Een trieste verjaardag voor de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17 van Malaysia Airlines. Het toestel, een Boeing 777, was op 17 juli 2014 op weg van Amsterdam naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, toen het boven het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Vermoedelijk gebeurde dat door pro-Russische rebellen, die het toestel verwarden met een Oekraïens gevechtsvliegtuig.

Bij de ramp kwamen alle 298 inzittenden om het leven. Op de herdenkingsplaat, vlak bij het parlementsgebouw in Canberra, staan de namen te lezen van de 38 Australische slachtoffers aan boord van het vliegtuig. Het monument is neergezet in grond die een onderzoeker heeft meegebracht uit Oekraïne.

Premier Tony Abbott (foto): "Hij wist dat de plek waar MH17 tot stilstand zou komen heilig is, en dat een stuk ervan naar Australië moest komen. Dat was een menselijke daad van hem. Een daad van fatsoen, in fel contrast met de barbarij van zij die het vliegtuig uit de lucht schoten."

Abbott en zijn vrouw legden een krans neer voor het monument. In hun voetspoor volgden tientallen familieleden met bloemen, ter nagedachtenis van hun overleden geliefden.

Rusland tegen VN-tribunaal

Australië, België, Maleisië, Nederland en Oekraïne hebben de Verenigde Naties gevraagd om een internationaal tribunaal op te richten om de vermoedelijke daders te berechten. Vandaag sluiten ook de Britten zich daarbij aan. De Russische president Vladimir Poetin ziet geen heil in de oprichting van een VN-tribunaal.