Britse piloten bombardeerden IS in Syrië

Piloten van de Britse luchtmacht RAF hebben boven Syrië luchtaanvallen uitgevoerd tegen terreurgroep IS. Nochtans had het Britse parlement in 2013 alleen ingestemd met militaire aanvallen in Irak.

De Britse betrokkenheid in de strijd tegen IS is groter dan gedacht. Groot-Brittannië nam blijkbaar niet alleen deel aan operaties in Irak maar was ook in Syrië actief. Volgens de Britse openbare omroep BBC gaat het om een twintigtal Britse militairen, onder wie drie piloten, die 'embedded' operaties uitvoerden bij onder meer de Amerikaanse, Canadese en Franse strijdkrachten. Het ministerie van Defensie zegt dat de militairen in dat geval onder het commando vallen van de gastlanden.

Geen toestemming nodig

Het is mensenrechtengroep Reprieve die met de informatie naar buiten komt, informatie die de groep verkregen heeft op basis van het recht op openbaarheid van bestuur. Reprieve noemt het vreemd dat de Britse regering het parlement en de bevolking in het ongewisse liet. Een woordvoerder van Labour heeft het ministerie van Defensie gevraagd om uitleg te geven in het Lagerhuis.

Op 30 augustus 2013 sprak het parlement zich uit tegen een militaire tussenkomst van Groot-Brittannië in Syrië. De Britse premier David Cameron zei toen dat hij die beslissing zou respecteren en dat hij niet zou deelnemen aan door de VS geleide aanvallen in dat land. Tegen luchtaanvallen boven Irak had het parlement geen bezwaar.

Strikt genomen moet de Britse regering niet de goedkeuring hebben van het parlement om aanvallen uit te voeren in Syrië. Maar politieke steun is wenselijk. En minister van Defensie Michael Fallon heeft altijd volgehouden dat de parlementsleden het laatste woord kregen.

Niet ongebruikelijk

Dat militairen worden uitgewisseld is niet ongebruikelijk. "Het uitwisselingsprogramma tussen Groot-Brittannië en zijn bondgenoten is al tientallen jaren oud", zegt een vroegere bevelhebber van de luchtmacht tegen de BBC. "Er zijn maar weinig mensen bij betrokken. Op dit ogenblik is er zelfs geen enkele piloot actief en wellicht blijft dat ook de komende drie maanden zo."

Na de aanslagen in de Tunesische stad Sousse, vorige maand, is een uitbreiding van de Britse missie niet onwaarschijnlijk. Er vielen toen namelijk 30 slachtoffers. En premier Cameron en minister van Defensie Fallon broeden al langer op plannen om IS aan te pakken bij de bron.