Brugse politie wil geen stakende cipiers vervangen

De lokale politiezone Brugge wil deze zomer niet meer instaan voor de ordehandhaving in de Brugse gevangenis ten gevolge van een staking. Dat zegt korpschef Dirk Van Nuffel, die al voor de derde keer in een week tijd manschappen moet optrommelen om de cipiers te vervangen.

De laatste weken wordt er in de gevangenis van Brugge vaak gestaakt vanwege een personeelstekort. Vorige week werd een oplossing gevonden voor de problemen in Brugge, maar vakbond ACOD wil dat er ook op nationaal vlak iets beweegt en zet daarom de stakingsactie voort.

"We zitten al aan 900 extra manuren om de taken van de cipiers over te nemen. Het kan zo niet langer doorgaan", klaagt korpschef Van Nuffel. "Op die manier kunnen wij onze kerntaken niet ten volle uitvoeren. We kunnen ons zonaal veiligheidsplan niet volledig uitwerken, preventieve acties tegen drugs of de zomer-BOB-campagne krijgen niet voldoende aandacht, kortom de algemene veiligheid en verkeersveiligheid dreigt zo in het gedrang te komen. Ik moet mensen uit hun rustperiodes halen."

Waarnemend burgemeester Franky Demon (CD&V) heeft begrip voor zijn korpschef. "Ik dring al langer aan op een kerntakendebat en op een herziening van de financiering van de politiezones. Het wordt nu opnieuw pijnlijk duidelijk waarom dit zo snel mogelijk moet behandeld worden", zegt hij.