Danh Vo provoceert met "afgedwongen" kunstwerk

De Deens-Vietnamese kunstenaar Danh Vo moet op bevel van een rechter een monumentaal werk maken voor de Nederlandse verzamelaar Bert Kreuk. Dat meldt De Volkskrant. In een brief aan de kunstsite Artnet heeft hij laten weten dat het een muurschildering wordt met als tekst: "Shove it up your ass, you faggot" (steek het in je achterste, homo), een boodschap die aan Kreuk gericht lijkt.
Danh Vo tussen een van zijn kunstwerken.

Kreuk had een rechtszaak tegen Vo aangespannen omdat hij een zaalvullend werk ter waarde van 350.000 dollar (321.000 euro) waarover een akkoord zou geweest zijn, niet gemaakt had.

Eind juni gaf een rechter in Rotterdam Kreuk gelijk. Hij dwong Vo om zoals afgesproken een "indrukwekkend" werk te maken. Vo ging al in hoger beroep tegen de uitspraak, maar laat nu via een brief weten dat hij toch nog een werk wil maken voor Kreuk. Hij stelt voor om zijn vader Phung Vo in het Gemeentemuseum in Den Haag een zin uit de film "The exorcist" op de muur te laten schilderen: "Shove it up your ass, you faggot". Vo geeft Kreuk tot woensdag 22 juli de tijd om te antwoorden.

Kreuk heeft al gezegd dat hij de zaak "zo bizar" vindt dat het "ongelofelijk wordt". "Ik lijk in een surrealistische wereld beland te zijn. Artnet kreeg de brief van Vo voor ik hem kreeg. De rechter heeft gezegd dat beide partijen op een professionele manier met elkaar moeten communiceren en de relaties moeten normaliseren. Ik denk niet dat het hof dit soort gedrag bedoelde."

Wie is Danh Vo?

Danh Vo is een conceptuele kunstenaar die voor zijn monumentale installaties inspiratie haalt uit elementen uit zijn persoonlijke leven om bredere historische, sociale of politieke thema's te kaderen, die vaak gelinkt zijn aan de geschiedenis van Vietnam aan het eind van de 20e eeuw.

Hij werd in 1975 geboren in Vietnam. Toen hij 4 was, ontvluchtte hij samen met zijn familie het land tijdens de Cambodjaans-Vietnamese oorlog. Ze werden gered door een Deens vrachtschip.

Vo is vooral geïnteresseerd in de discrepantie tussen mythe en realiteit, tussen verleden en heden en tussen de identiteiten en geschiedenissen die hem door anderen worden opgedrongen en diegenen die hij voor zichzelf gecreëerd heeft.

Zijn werk was al te zien tijdens de Biënnale van Venetië van 2013 en hij had onder meer solotentoonstellingen in het Guggenheim Museum in New York (2013) en in het Stedelijk Museum in Amsterdam (2008).