Dikste sneeuwlaag in tientallen jaren in Australië

Aan de oostkust in Australië is een dik pak sneeuw gevallen, het dikste sneeuwtapijt van de afgelopen twintig jaar. In de Blue Mountains, ten westen van Sydney, en verder het binnenland in ligt een goede twintig centimeter. In het stadje Orange is het zelfs vijftig jaar geleden dat de inwoners nog met zo'n hevige sneeuwval geconfronteerd werden.
Een kangoeroe in een wijngaard in Orange.

Verschillende scholen houden de deuren gesloten en ook heel wat grote wegen konden niet bereden worden. Zo'n 9.500 gezinnen zitten zonder stroom.

Inwoners van Sydney trekken intussen massaal met de trein de Blue Mountains in om de dikke, witte laag met eigen ogen te gaan bekijken. En ook in Queensland trekken mensen naar het zuiden van de deelstaat waar voor het eerst in 29 jaar sneeuw is gevallen.

Tijdens het weekend warmt het ietwat op en zal de sneeuw vermoedelijk smelten, maar volgende week zet het kwik waarschijnlijk opnieuw een daling in, zo verwachten de weerdiensten.

Sneeuw in de botanische tuin in Orange, New South Wales.