Dochter Boris Nemtsov krijgt Lech Walesa Award

De Russische journaliste Sjanna Nemtsova is de laureate van de jaarlijkse Lech Walesa-prijs van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Grzegorz Schetyna kondigde vrijdag in Warschau aan dat de met een miljoen zloty (rond de 250.000 euro) gedoteerde prijs op 4 augustus aan de dochter van de vermoorde Russische politicus Boris Nemtsov zal overhandigd worden.

Sjanna Nemtsova werkt al jaren als journaliste en vandaag raakte bekend dat ze als reporter aan de slag gaat bij de Duitse internationaal georiënteerde omroep Deutsche Welle. Ze is de dochter van de op 27 februari vermoorde Russische oppositiepoliticus Boris Nemtsov. De Poolse overheid bekroond Nemtsova met de Lech Walesa Prijs.

Sjanna Nemtsova zet "de strijd van haar vader" voort, die een symbool is voor "het beste in de Russische geschiedenis van de voorbije jaren" is, zegt minister Grzegorz Schetyna.

De Poolse topdiplomaat noemde de dood van Nemtsov een "triomf van het kwade en een groot verlies voor de vrije wereld".

De onderscheiding werd vorig jaar voor het eerst door het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Lech Walesa-stichting uitgereikt en moet de inzet voor de idee van solidariteit belonen. De prijs is genoemd naar de Poolse oud-vakbondsleider en Nobelprijswinnaar Lech Walesa.

Met de keuze van Nemtsova wordt in een periode van gespannen relaties tussen Warschau en Moskou opnieuw kritiek richting Kremlin gestuurd. Vorig jaar had Mustafa Jemilev, de leider van de Krimtataren, de onderscheiding gekregen.