Duitsland keurt Griekse hulpplan goed, maar sluit schuldverlichting uit

Vanmorgen heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel een pleidooi gehouden voor vers geld voor Griekenland. Met succes, want het parlement heeft het plan met een grote meerderheid goedgekeurd. IMF-topvrouw Christine Lagarde wil dan weer absoluut een schuldverlichting voor Griekenland, maar ze stuit op, onder meer, een Duitse njet.

Voor de goedkeuring door het parlement had Angela Merkel een pleidooi gehouden voor het nieuwe hulpplan en, bij uitbreiding, voor de eurozone. Tegelijkertijd had ze ook harde woorden voor Griekenland. "Premier Alexis Tsipras heeft verkiezingsbeloften gemaakt die hij niet kon houden" en "het vertrouwen in Griekenland is zoek".

Merkel kwam ook terug op de zware onderhandelingen over het hulpplan en over het voorstel van Wolfgang Schäuble, de Duitse minister van Financiën en partijgenoot, over een tijdelijke grexit. "Zo'n tijdelijke grexit zou het probleem niet oplossen, het zou alleen maar voor chaos zorgen. Het zou nalatig en onverantwoordelijk zijn om een nieuwe redding niet op zijn minst te proberen", zei Merkel.

Toch kreeg Schäuble nog een dankwoord van Merkel, gevolgd door een luid applaus van het parlement. Dat parlement keurde na de middag het plan goed (439 ja-stemmen op 598 aanwezigen). Veel Duitsers lopen wel niet warm voor een nieuw hulpplan. Duitsland kwam al met het meeste geld over de brug bij de twee vorige hulpplannen, mort een deel van de publieke opinie.

"Schuldverlichting noodzakelijk"

Merkel sloot in dezelfde toespraak een schuldverlichting voor Griekenland uit. Dat zou betekenen dat Griekenland een deel van zijn schulden niet moet terugbetalen, wat een economisch herstel uiteraard ten goede zou komen. Zo'n verlichting van de schuld is voor veel Europese landen een brug te ver en zeker voor Duitsland.

De grootste voorstander van een schuldverlichting blijft het Internationaal Muntfonds, een van de geldschieters van Griekenland. Voorzitter Christine Lagarde herhaalde vandaag nog eens dat zo'n schuldverlichting noodzakelijk is voor Griekenland. "Het nieuwe hulpplan voor Griekenland is pas levensvatbaar als er een schuldverlichting komt", klinkt het ongenuanceerd.

De Europese Centrale Bank, naast het IMF en de eurolanden, de derde belangrijke geldschieter voor Griekenland, noemt een schuldverlichting "niet controversieel". Toch lijkt zo'n verlichting ver weg, als je weet dat ook de Franse minister van Financiën Michel Sapin er tegen gekant is. Frankrijk is doorgaans het mildst gestemd tegenover Griekenland.

Voorlopig lijkt het er dus op dat de eurolanden het nieuwe hulpplan voor Griekenland zullen goedkeuren. Niet omdat ze zo graag de Grieken uit het dal willen helpen, maar vooral omdat ze de euro(zone) in stand willen houden.

BELGA