Elektriciteit 8 procent duurder door Vlaamse heffing

De prijs voor elektriciteit zal voor een gemiddeld gezin stijgen met 8 procent. Dat komt doordat de Vlaamse regering schulden wil wegwerken die ontstaan zijn door de subsidiëring van groene energie. Via een heffing wil de Vlaamse regering die schuldenberg geleidelijk verkleinen.
Jonas Hamers / ImageGlobe

Voor de meeste gezinnen betekent dat dus een beperkte stijging van de prijs, zegt Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD).

"Er is inderdaad een gigantische schuldenberg van 2 miljard euro door een oversubsidiëring in het verleden", zegt Turtelboom. "We gaan die wegwerken in vijf jaar tijd."

Doordat de energieprijzen vandaag zo laag zijn, valt de prijsstijging voor gezinnen echt wel mee, volgens de minister. "Het zal een prijsstijging zijn voor de gezinnen, maar de prijsstijging kan beperkt gehouden worden door de lage energieprijzen, en als je het vergelijkt met wat bijvoorbeeld een gezin betaalde in 2014, dan zitten we vandaag nog altijd op hetzelfde niveau."