Extra maatregelen voor horeca nu ook officieel

De ministerraad heeft een reeks maatregelen goedgekeurd voor de horeca. De maatregelen, die eerder al bekendgemaakt werden, moeten de invoering van de witte kassa voor de horeca vergemakkelijken, doordat lasten verlaagd worden.

De federale regering wil het zwartwerk in de horeca terugdringen. De witte kassa, die op 1 januari 2016 zal ingevoerd worden, moet daarbij een cruciale rol spelen. Omdat de lasten voor de horeca daardoor zullen stijgen, heeft de regering enkele maatregelen in het leven geroepen om de overgang draaglijker te maken. Dit keurde de regering vandaag definitief goed:

  • Belastingvrij bijverdienen dankzij flexi-jobs
  • Vaste medewerkers mogen meer overuren maken, 360 mét geregistreerde kassa, 300 in de andere zaken (daarbij is bruto gelijk aan netto)
  • Toeslagen voor zon- en feestdagen vallen weg voor werkgever

"Witte kassa kost minstens 11.000 jobs"

Eerder vandaag bleek uit een universitaire studie dat de geregistreerde kassa de horecasector minstens elf- tot dertienduizend jobs zou kosten. Zelfs met de nieuwe maatregelen. De boosdoener in de studie is de hoge loonlast in de sector. Volgens de onderzoekers moet die met gemiddeld 33 procent dalen.

Horeca Vlaanderen vraagt naast een snelle invoering van de bestaande maatregelen ook een verlaging van de lasten op arbeid voor de eerste 38 uren. "Beide zijn noodzakelijk om een sanering van de sector te vermijden", klinkt het.