Extra politiepatrouilles in nieuwe Brusselse voetgangerszone

De stad Brussel gaat 's nachts extra politiepatrouilles inzetten op de nieuwe voetgangerszone aan het Beursplein. De voetgangerszone is pas drie weken uitgebreid en er komen al klachten van lawaaihinder en vuilnis op straat. De stad plaatst ook 80 extra vuilnisbakken. Er komt ook een affichecampagne en brochures met de boodschap: "Respect en netheid in mijn voetgangerszone." Wie toch overlast veroorzaakt, kan een boete tot 350 euro krijgen.

Verscheidene filmpjes en foto's van vuilnis en zwervers in de voetgangerszone werden de afgelopen weken druk gedeeld op sociale media. Door de negatieve publiciteit dreigde het project van burgemeester Yvan Mayeur (PS) de aantrekkingskracht te verliezen die zo nodig is om er een succes van te maken.

"Het beeldmateriaal is vooral gemaakt voor de komst van de netheidsploegen", zegt schepen van Openbare Netheid Karine Lalieux (PS). "Om 8.30 uur is de volledige vijfhoek proper, inclusief de voetgangerszone."

Nachtelijke patrouilles

Toch lanceert het schepencollege de campagne "Respect en netheid in mijn voetgangerszone". Nieuwe politiepatrouilles circuleren voortaan ook 's nachts per fiets of Segway, ter versterking van de reeds aanwezige patrouilles te voet. Bovenop de 40 vuilnisbakken die op 29 juni werden toegevoegd, kwamen er deze week nog eens 40 bij, wat het totale aantal in de voetgangerszone op honderd brengt. Vanaf dit weekend zullen de stadswachten van vzw Bravvo ook brochures verdelen om de burgers te sensibiliseren voor "de naleving van essentiële leefregels".

De campagne viseert in het bijzonder nachtlawaai, openbare dronkenschap, netheid, wildplassen en het samenleven van fietsers en voetgangers. Het stadsbestuur herinnert eraan dat elke inbreuk op het politiereglement of de strafregels kan leiden tot een belasting of GAS-boete. "We vragen vooral respect en netheid, zodat we samen in een ongedwongen sfeer kunnen genieten van de openbare ruimte", aldus schepen Lalieux.