Facebookvriendschap tussen rechter en advocaat niet koosjer

De Hoge Raad voor de Justitie heeft een klacht gegrond verklaard van een man die zich door een Facebookvriendschap tussen een rechter en een advocaat benadeeld voelde. Dat blijkt uit het jaarlijkse klachtenverslag van de Raad.

De klacht werd twee jaar geleden ingediend, nadat de man een rechtszaak had verloren over een alimentatievergoeding. De man had achteraf gemerkt dat de rechter die besliste in de zaak op Facebook bevriend was met de advocaat van de tegenpartij. 

De man diende een klacht in en nu is zijn klacht dus erkend. De Hoge Raad voor de Justitie oordeelt dat er sprake is van een "onbetwistbare intimiteit". De Raad benadrukt dat "elke partij zeker moet zijn dat de rechter niet vooringenomen is" en maant magistraten aan voorzichtig te zijn bij het gebruik van sociale netwerken.