Gatz geeft Homans "De consequenties" en Vandeurzen "Het hout"

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) heeft zijn collega-ministers in de Vlaamse regering elk een boek cadeau gedaan voor tijdens de zomermaanden. "Cultuur verzacht de zeden", stelt de minister op Twitter. Ook in de selectie zelf zitten wat knipogen.

In het verleden stond Boek.be al enkele keren met een boekenmand vol zomerlectuur op het Martelaarsplein. Nu had cultuurminister Sven Gatz een stapeltje zomerlectuur mee voor zijn collega's. Niet toevallig gaat het allemaal om werk van Nederlandstalige auteurs.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) krijgt het bekroonde "Orgelman" van Mark Schaevers mee op reis. Voor Hilde Crevits (CD&V) heeft Gatz "Ik kom terug" van Adriaan Van Dis uitgekozen en voor Liesbeth Homans (N-VA) het debuut "De consequenties" van de Nederlandse Niña Weijers. Ben Weyts (N-VA) krijgt "Drang" van Yannick Ottoy mee, Philippe Muyters (N-VA) "Monte Carlo" van Peter Terrin en Joke Schauvliege (CD&V) het boek "Montaigne, een indiaan en de neus van Max Kader" van Abdelkader Benali.

In de keuze van Gatz zitten een aantal knipogen en dubbele bodems. De meest opvallende zijn het boek "Vijftig" van Bavo Claes dat Annemie Turtelboom (Open VLD) mee op vakantie krijgt. Het boek gaat "over mensen die vijftig worden en over de aantrekkelijkheid van vrouwenlijven". CD&V-minister Jo Vandeurzen krijgt "Het hout" van Jeroen Brouwers mee voor tijdens zijn trip naar Mexico. Dat boek gaat over het misbruik van jongens in een katholiek internaat.

Zelf is Gatz van plan "Waterloo" van Bart Van Loo te lezen. "Ik ben meer een non-fictielezer", stelt hij op Twitter.