Griekse banken gaan maandag weer open

De Griekse banken, die al sinds 29 juni gesloten zijn, zullen maandag opnieuw hun deuren openen. Dat heeft viceminister van Financiën Dimitris Mardas bevestigd op de Griekse openbare omroep ERT. De Grieken zullen wel nog altijd maar 60 euro per dag van hun rekening kunnen halen.

De Griekse media hadden eerder al melding gemaakt van een mogelijke heropening van de banken maandag, iets wat nu ook bevestigd werd door Mardas. "Vanaf maandag kunnen de burgers naar het loket van hun bank gaan en alle transacties uitvoeren", aldus de minister. Maar de limiet van 60 euro per dag voor geldafhalingen blijft dus wel gehandhaafd.

Het nieuws over het heropenen van de banken komt er enkele uren nadat de Europese Centrale Bank beslist had de noodsteun voor de Griekse banken met 900 miljoen euro te verhogen. Bovendien hadden de eurolanden eerder op de dag ook al het licht op groen gezet voor onderhandelingen over een nieuw steunprogramma voor Griekenland.

De banken in Griekenland zijn drie weken lang dichtgebleven. Tegelijkertijd werden er ook kapitaalcontroles ingevoerd. De regering had die maatregel genomen nadat ongeruste Grieken massaal geld van hun rekening waren beginnen halen.