Griekse premier Tsipras herschikt zijn regering

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft zijn regering herschikt na een woelige politieke week in Athene. Een aantal ministers worden vervangen die eergisteren tegen de drastische besparingen hadden gestemd.

Na de consternatie rond het rigide hervormingsplan dat Athene moet uitvoeren leek de positie van premier Tsipras verzwakt, zeker omdat hij eergisteren te maken kreeg met oppositie binnen zijn eigen Syriza-partij en zijn eigen regering.

Tsipras kreeg de hervormingen, waarvan hij zelf o zijn minst een koele minnaar is, door het Griekse parlement dankzij de steun van een aantal oppositiepartijen. Zijn positie als regeringsleider versterkt hij nu door een aantal rebellerende ministers eruit te zetten, in totaal een tiental.

Minister van Werk Panos Skourletis vervangt minister van Energie Panagiotis Lafazanis, de beschouwd wordt als een van de hardliners binnen Syriza. Eerder had viceminister van Financiën Nadia Valavani haar ontslag aangekondigd, en zij wordt vervangen door Tryfon Alexiadis.

Minister van Financiën Euclides Tsakalotos blijft wel op post. Hij verving vorige week al de in Europa controversiële Yanis Varoufakis, die ook tegen de harde besparingsmaatregelen is.