Heet en droog en dus brandt het weer in Griekenland

In het zuiden van Griekenland woeden op verschillende plaatsen bosbranden. Op het schiereiland Peloponessos is daarbij al één dode gevallen. Ook in de heuvels nabij Athene woedt een brand. Dikke rookpluimen hangen boven de stad en het vuur komt gevaarlijk dicht bij de buitenwijken.

In het uiterste zuiden van het schiereiland Peloponessos zijn door de brand al drie dorpen en twee zomerkampen ontruimd. Een schip van de kustwacht is er ook in de weer om tientallen toeristen die vastzitten op een strand, te ontzetten. Andere helikopters besproeien het gebied met water.

De reddingsoperaties via de zee verlopen moeizaam door de sterke golven. Het vuur zelf wordt bovendien nog eens aangewakkerd door felle winden. In totaal zijn 120 brandweermannen en zo'n 30 soldaten ingezet om het vuur te blussen, geholpen door twee helikopters.

Volgens correspondent Bruno Tersago is al zeker één iemand omgekomen bij de brand. Een 58-jarige man kreeg ademhalingsproblemen en overleed.

Rookpluimen boven de hoofdstad

Ook in de heuvels nabij Athene (foto's) staat een stuk bos in brand, meer bepaald op de berg Ymittos, een streek die populair is voor dagtochten. Hier zijn 18 brandweerwagens, een blusvliegtuig en twee helikopters ingezet.

Op beelden en foto's is te zien hoe dikke rookpluimen over delen van de stad trekken. Het vuur zelf komt ook gevaarlijk dicht bij de buitenwijken van de hoofdstad.

Heet en droog

Tijdens hete, droge zomers zijn bosbranden als deze niet ongewoon in Griekenland. In 2007 werden grote delen van het zuiden van Griekenland verwoest door bosbranden. Tientallen dorpen werden in de as gelegd. Meer dan 60 mensen kwamen daarbij om.