Liftende robot begint aan zijn Amerikaanse trip

HitchBOT, de liftende robot, begint vandaag aan zijn trip door de VS. Vorige zomer liftte de robot meer dan 10.000 kilometer door Canada en hij reisde zelfs even naar Duitsland en Nederland. "Ik hoop mijn Amerikaanse bucket list af te werken met de hulp van onbekenden", stelt hitchBOT op zijn website. De geel-blauwe robot zal van Salem (Massachusetts) naar San Francisco trekken.

HitchBOT is naast een technisch experiment ook een sociaal experiment. Wetenschappers Frauke Zeller en David Smith uit Toronto maakten de robot van onder meer een vuilnisbak en een taartstolp. Maar hitchBOT is ook uitgerust met spraakherkenning en een camera, beschikt over internet en heeft een ledscherm als gezicht. Bedoeling is de robot van punt X naar punt Y met mensen te laten meereizen en zien hoe ze reageren. Want zijn robots wel te vertrouwen?

HitchBOT heeft ook een lijstje dat hij wil afwerken in de VS, een bucket list. Zo wil hij de lichtjes zien op Times Square, in Disney World in Florida belanden, jazz horen in New Orleans en een selfie nemen bij het bord met grote witte letters van Hollywood. Allemaal uitdagingen waarvoor hitchBOT de hulp nodig heeft van mensen.

"Zwijg!"

HitchBOT zit ook op sociale media als Instagram, Facebook en Twitter en heeft tienduizenden volgers. De robot kan zelf foto's maken en die worden door wetenschappers Zeller en Smith gepost. Zij waken ook over de privacy van de mensen die hitchBOT een lift geven.

Wie denkt dat een rit met hitchBOT een stille rit wordt, vergist zich. Hij kan zijn armen bewegen en grapjes maken. "Soms wordt het vervelend, maar je kan hem vragen te zwijgen", legt Zeller uit aan de Boston Magazine. Wat als de batterijen nu van hitchBOT leeglopen of hij begint nonsens uit te kramen? Wel dan is er de HELP-knop op de site van hitchBOT.

Voor de makers is het vooral loslaten en afwachten. "De trip door de VS kan een week duren of maanden of een jaar", klinkt het. Zij hebben absoluut geen controle over wat met hitchBOT gebeurd. "Iemand kan hem meenemen naar Hawaii. We hebben geen idee." 

lees ook