Meer dan 100 doden bij bomaanslag op markt in Irak

Bij een bomaanslag op een markt in Khan Bani Saad, op een dertigtal kilometer ten noorden van Bagdad, zijn volgens de plaatselijke provinciegouverneur al meer dan 100 doden gevallen. Tientallen anderen raakten gewond. Ook de materiële schade is enorm.

Het was erg druk op de markt, naar aanleiding van het Suikerfeest dat het einde van de Ramadan inluidt. De aanslag gebeurde met een bomauto. Verschillende gebouwen zouden zijn ingestort. Groentebakken werden gebruikt om lichaamsdelen te verzamelen. De bevolking reageerde woedend en begon ruiten van geparkeerde auto's in te slaan.

Er wordt gevreesd dat het dodental nog verder zal oplopen. Vele gewonden zijn er erg aan toe en in het puin wordt gezocht naar slachtoffers.

De aanslag is opgeëist door strijders van IS. Op Twitter meldde de groepering dat de aanslag werd uitgevoerd door een zelfmoordterrorist die een auto bestuurde met aan boord bijna 3 ton aan explosieven.

Deze aanslag is een van de zwaarste in Irak sinds de aanwezigheid van IS in het land. Het provinciebestuur heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Parken en speelplaatsen blijven gesloten, uit vrees voor nog meer geweld.

Sinds begin 2014 zijn in Irak, volgens schattingen van de VN, minstens 15.000 burgers omgekomen.