Met 19 jonge wolven naar Parijs

“Ik ga twee weken naar Parijs.” Aan de reacties te horen, geen evidente vakantiebestemming. Wat ga je in godsnaam twee weken in Parijs doen? Want geef toe, Parijs: dat is een stad waar je drie, hooguit vier dagen op citytrip gaat. Een selfie bij de Eiffeltoren, een glimp van de Mona Lisa en hier en daar wat valse romantiek bij een ter ziele gegaan liefdesslot op de Ponts des Arts. Laat dat nu de dingen zijn die we vooral niet zullen doen. "We", dat zijn achttien andere jonge wolven en ikzelf, op zoek naar het kampgevoel overgoten met een scheut wijn.

Met deBuren naar Parijs

De reden van mijn lange verblijf is mijn deelname aan de Parijsresidentie van het Vlaams-Nederlands huis deBuren. deBuren is een cultuurhuis in de Lage Landen waar debatten en culturele activiteiten op het programma staan.

Van de zomer is het de vierde keer dat zij een groep jonge schrijvers, journalisten en kunstenaars tot 30 jaar de kans geven om twee weken in Parijs te verblijven. We worden naar de grootstad gestuurd om verhalen te zoeken, te schrijven en uitgebreid de tijd nemen om de stad te verkennen. Bedoeling is dat we elk twee projecten uitwerken waarvan er één een link met Vlaanderen en Nederland dient te hebben.

De residentie is een broedplaats voor debuterende schrijvers, journalisten en kunstenaars. Uit de vorige edities kent u wellicht dichteres Maud Vanhauwaert of de NRC columniste/filosofe Simone van Saarloos. Of misschien hoorde u van het nieuwe kunstmagazine Oogst, waarvan de kiem tijdens een vorige Parijsresidentie gelegd werd. De teksten/reportages/fotoreeksen van de vorige edities verschenen in diverse media (o.a. NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer, De Morgen, Radio 1,…) en zijn hier te lezen.

Op zoek naar Napoleontische roofkunst

De achtergrond van de deelnemers is heel divers: illustratoren, een biologe, kranten- en radiojournalisten, proza- en poëziedebutanten, een fotografe, een architecte,... Namen die u misschien al kent: Charlotte Van den Broeck die eerder dit jaar haar poëziedebuut publiceerde en fotografe Sanne De Wilde die momenteel in het STAM in Gent exposeert. Ik bedacht gisteren dat het een bijna beangstigend getalenteerde groep mensen is en dat het daarom zo boeiend is.

De projecten die dit jaar uitgewerkt zullen worden zijn zeer verscheiden. Sommigen duiken het Parijse nachtleven in met Vlamingen en Nederlanders, anderen volgen in het spoor van Lucebert of Mata Hari, iemand heeft het plan opgevat om wild te kamperen in Parijse parken.

Ikzelf zal me verdiepen in de Napoleontische roofkunst en ga onderzoeken hoe realistisch het plan van Staatssecretaris Elke Sleurs is om misschien ooit de gestolen schilderijen van Rubens terug naar België te halen. Bedoeling is dat we tussendoor veel met elkaar optrekken, musea bezoeken, door Parijs flaneren en genoeg rode wijn drinken.

Huis Biermans-Lapôtre

Verblijven doen we in de Fondation Biermans-Lapôtre. Dit majestueuze huis ligt op een campus aan de rand van Parijs, in de Cité Universitaire. Een soort van universiteitsstad in de stad: diverse landen hebben hier een huis. De stichting Biermans-Lapôtre is het huis voor Belgische en Luxemburgse studenten en biedt sinds 1927 jaarlijks onderdak aan mensen van overal ter wereld die in Parijs onderzoek willen doen en/of Nederlands of Frans willen leren.

Een boeiende bende vogels vindt hier onderdak: meer dan tweehonderd studenten, onderzoekers en professoren passeren jaarlijks de revue. Zo botsten we gisteren op Fernando, een Mexicaan die vloeiend tien talen spreekt waaronder het Nederlands, dat hij via het internet leerde.

Hij gaf ons gisterenavond de biografie van Proust cadeau (voor 0,50 cent op de kop getikt) samen met nog wat andere ramsjboeken. Het huis - vol van dit soort figuren - is sinds gisteren voor twee weken aangevuld met 19 Lage Landers.

Dineren met Geert Bourgeois

Naast de projecten die we uitwerken zijn er ook vier avonden gepland waar we in gesprek gaan met mensen uit de culture en politieke wereld.

Gisteren, op de eerste avond, gingen we in gesprek met Annette Portegies, uitgever bij Querido. Zij dompelde ons onder in de wereld van het literaire uitgeven en over de keuzes die daarbij gemaakt worden. Wat vooral bijbleef is dat een bestseller nooit te voorspellen valt en dat de grootte van de literaire wereld in de Lage Landen ongeveer gelijk is aan de markt voor kattenvoer.

We zijn nu benieuwd naar de ontmoeting met minister-president Geert Bourgeois aanstaande maandag. Hij komt spreken over het belang van cultuur in zijn huidige beleid, een onderwerp dat met deze groep aanleiding zal geven tot een pittig gesprek. Later deze week brengen we een avond door met David Van Reybrouck en met de Luxemburgse Erna Hennicot-Schoepges, ex-voorzitter van de Europese partij CSV. Stof genoeg dus voor twee weken inspiratie in Parijs.

De deelnemers van dit jaar op een rijtje: Alma Mathijsen, An Vandermeulen, Celyna Demkes, Charlotte Van den Broeck, Doruntina Islamaj, Fabienne Rachmadiev, Gemma Venhuizen, Helena de Groot, Jan De Deken, Jana Antonissen, Jente Hoogeveen, Jolien Paeleman, Len Buggenhout, Ruben Demsure, Sanne De Wilde, Sytske van Koeveringe en Tiffany Mestdagh. Lotte Loncin en Marianne Hommersom coördineren de residentie.

Meest gelezen