Nederlanders herdenken slachtoffers MH17

In Nederland heeft vandaag, precies één jaar na de vliegramp van de MH17, een nationale herdenking voor de slachtoffers plaatsgevonden. Ongeveer 1.300 nabestaanden, familieleden en vrienden van de 196 Nederlandse slachtoffers woonden een nationale herdenking bij. Die vond vanmiddag plaats in Nieuwegein, in de provincie Utrecht.

Nederland was het zwaarst getroffen toen precies een jaar geleden een vliegtuig van Malaysia Airlines boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten. Bij de crash op 17 juli 2014 kwamen 298 mensen om het leven, waaronder 193 Nederlanders en ook 4 Belgen.

De Nederlandse herdenking van vandaag werd georganiseerd door de Stichting Vliegramp MH17, waarin de nabestaanden zich verenigden. De nationale plechtigheid vond plaats in het congrescentrum in Nieuwegein.

Ongeveer 1.300 nabestaanden, familieleden en vrienden van de slachtoffers woonden de plechtigheid bij. Het programma was, net zoals bij de nationale herdenking in november, door hen samengesteld. De nabestaanden lazen de namen van de 298 slachtoffers voor, waarop een minuut stilte werd gehouden.

Behalve nabestaanden uit Nederland waren er ook veel aanwezigen uit andere landen. Zo waren er meer dan 200 Maleisiërs.

Speciale plaats

Het congrescentrum in Nieuwegein is voor vele nabestaanden een speciale plaats. Kort na de ramp kwamen ze op die plaats samen om door de hulpdiensten geïnformeerd te worden en steun te krijgen van de koninklijke familie en de leden van het kabinet. Ook daarna bleven de nabestaanden op deze plaats terugkomen om informatie te verkrijgen over het identificatieproces van hun familieleden.

Besloten plechtigheid

Opvallend is dat de herdenking van vandaag besloten was en niet live  werd uitgezonden op radio en televisie, in tegenstelling tot de herdenking in november.

Niet alleen in Nieuwegein, maar ook op andere plaatsen in Nederland is vandaag stilgestaan bij de ramp, onder meer in Eindhoven, Tilburg, Uden en Neerkan.

Vlaggen halfstok

Op overheidsgebouwen overal in Nederland hangen vandaag, precies een jaar na de vliegramp met de vlucht MH17 van Malaysia Airlines, de vlaggen halfstok. De Nederlandse premier Mark Rutte heeft voor deze dag een vlaginstructie ingesteld.

De instructie geldt voor alle hoofdgebouwen van de rijksoverheid en ook aan gemeenten, provincies en diplomatieke vertegenwoordigingen is gevraagd er gehoor aan te geven.

Herdenking in Australië, Oekraïne en Maleisië

De ramp met de MH17 heeft een grote impact gehad in meerdere landen. In Oekraïne, daar waar het vliegtuig neerstortte, in Nederland, omdat een overgroot deel van de passagiers Nederlands was en in Maleisië, omdat de vliegtuigmaatschappij uit dat land kwam. Er kwamen ook 27 Australiërs om het leven. In Oekraïne was er een herdenkingsmis in Grabovo, het dorp waar vele brokstukken neerkwamen.

Ook in Australië en Maleisië werden de slachtoffers van de vliegramp herdacht.